afb. A.F.A.M. Wetzer, 4 april 2004

Herman Moerkerkplein

Binnenstad Centrum

Bij de verdediging van de stad maakte men niet alleen gebruik van muren en torens maar ook van het water. De verschillende takken van de Binnendieze zijn in de loop van de geschiedenis herhaaldelijk verlegd en vergraven om als stadsgracht te kunnen dienen. Hier lag één van de twee waterpoorten van de oude stad. De onderbouw van de twee torens is nog aanwezig. Tussen deze twee torens was een toog waaronder een tak van de Binnendieze in de stad kwam. Men gebruikte in die tijd de rivier voor zwaar transport. De wegen en transportmiddelen waren nog uiterst primitief. Deze tak van de Binnendieze heette niet voor niets de Marktstroom en is in de jaren vijftig van de twintigste eeuw gedempt.
De Groote Stroom, die wij nu onder de open toog zien, vormde met de stadsmuur de verdediging van de toen nog kleine stad. Die toog is na 1318 gebouwd toen de hertog toestemming gaf om de stad uit te breiden.
Vestingwandelingen
Bossche straatnamen

Bosch' Mènneke Pis

door Ed Hupkens

Stadsblad woensdag 24 oktober 2007
Straat en naam

Herman Moerkerkplein

door Henny Molhuysen

Brabants Dagblad donderdag 27 juni 1985
Artikelen
1985

Henny Molhuysen

Straat en naam : Herman Moerkerkplein
Brabants Dagblad, donderdag 27 juni 1985 (foto)
 
2017

Herman Moerkerkpleintje mag straks gezien worden

Het Herman Moerkerkpleintje in het centrum van Den Bosch gaat uit de kleren. De historie rond de dertiende eeuwse waterpoorttoren wordt blootgelegd.
Jos van de Ven | Brabants Dagblad, vrijdag 3 november 2017 | Regio 1
 
2020

Plein wordt ‘magische plek’

Een ‘rommelig achterkantengebied’ veranderen in een ‘groene entree van het Gasthuiskwartier’. Dat wil de gemeente met het Herman Moerkerkplein. Restanten van een waterpoorttoren en een stadsmuur moeten de blikvangers zijn.
Marc Brink | Brabants Dagblad, donderdag 30 juli 2020 | Regio 2-3
 
2022

Verscholen plein krijgt snel nieuw uiterlijk

Het Herman Moerkerkplein in Den Bosch krijgt een nieuw uiterlijk. Na de zomer starten werklieden met het herinrichten van deze historische locatie in het centrum.
Robèrt van Lith | Brabants Dagblad, vrijdag 19 augustus 2022 | Regio 4
 
Postcodes
  5211 TA  10..10
Literatuur en bronnenpublicaties

Henk Henkes, Van den Raethuys tot Stadhuis (2016) 141

n: vermelding in een voetnoot